42 Bible Trivia Questions About Mary, Mother of Jesus

A young woman from Nazareth said yes to God's plan and stayed near her Son all the way to the cross. How well do you know Mary's story?

42 questionsTap an answer to check itBible verse for every answer

Bible Arena · Bible trivia

Easy questions

  1. Question 1Easy

    Why did Joseph and Mary have to travel to Bethlehem before Jesus was born?

    Answer: B. For a Roman census (registration)Luke 2:1-4
    And it came to pass in those days, that there went out a decree from Caesar Augustus, that all the world should be taxed. (And this taxing was first made when Cyrenius was governor of Syria.) And all went to be taxed, every one into his own city. And Joseph also went up from Galilee, out of the city of Nazareth, into Judaea, unto the city of David, which is called Bethlehem; (because he was of the house and lineage …
  2. Question 2Easy

    Elizabeth and Mary the mother of Jesus were relatives.

    Answer: TrueLuke 1:36
    And, behold, thy cousin Elisabeth, she hath also conceived a son in her old age: and this is the sixth month with her, who was called barren.
  3. Question 3Easy

    After the Ascension, Mary the mother of Jesus was among those who continued in prayer in the upper room.

    Answer: TrueActs 1:14
    These all continued with one accord in prayer and supplication, with the women, and Mary the mother of Jesus, and with his brethren.
  4. Question 4Easy

    During the crucifixion, the disciple whom Jesus loved took Jesus' mother, Mary, into his own home.

    Answer: TrueJohn 19:27
    Then saith he to the disciple, ‹Behold thy mother!› And from that hour that disciple took her unto his own home.
  5. Question 5Easy

    What did Jesus say to His mother Mary from the cross, regarding the disciple whom He loved?

    Answer: C. Woman, here is your son.John 19:26
    When Jesus therefore saw his mother, and the disciple standing by, whom he loved, he saith unto his mother, ‹Woman, behold thy son!›
  6. Question 6Easy

    The angel Gabriel told Mary, 'For with God nothing will be _____.'

    Answer: B. ImpossibleLuke 1:37
    For with God nothing shall be impossible.
  7. Question 7Easy

    In which month of Elizabeth's pregnancy was the angel Gabriel sent to Mary?

    Answer: D. The sixth monthLuke 1:26
    And in the sixth month the angel Gabriel was sent from God unto a city of Galilee, named Nazareth,
  8. Question 8Easy

    Joseph and Mary went to Bethlehem because of a census decreed by Caesar Augustus.

    Answer: TrueLuke 2:1-5
    And it came to pass in those days, that there went out a decree from Caesar Augustus, that all the world should be taxed. (And this taxing was first made when Cyrenius was governor of Syria.) And all went to be taxed, every one into his own city. And Joseph also went up from Galilee, out of the city of Nazareth, into Judaea, unto the city of David, which is called Bethlehem; (because he was of the house and lineage …
  9. Question 9Easy

    Where did Mary lay her firstborn Son after He was born?

    Answer: B. In a mangerLuke 2:7
    And she brought forth her firstborn son, and wrapped him in swaddling clothes, and laid him in a manger; because there was no room for them in the inn.
  10. Question 10Easy

    Mary conceived Jesus by the Holy Spirit.

    Answer: TrueMatthew 1:18
    Now the birth of Jesus Christ was on this wise: When as his mother Mary was espoused to Joseph, before they came together, she was found with child of the Holy Ghost.

Medium questions

  1. Question 11Medium

    The angel told Joseph, 'Do not be afraid to take to you Mary your wife, for that which is conceived in her is of the _____.'

    Answer: D. Holy SpiritMatthew 1:20
    But while he thought on these things, behold, the angel of the Lord appeared unto him in a dream, saying, Joseph, thou son of David, fear not to take unto thee Mary thy wife: for that which is conceived in her is of the Holy Ghost.
  2. Question 12Medium

    Mary said that from now on all generations will call her blessed.

    Answer: TrueLuke 1:48
    For he hath regarded the low estate of his handmaiden: for, behold, from henceforth all generations shall call me blessed.
  3. Question 13Medium

    In the genealogy of Jesus, Jacob begot Joseph the husband of Mary, of whom was born _____.

    Answer: A. Jesus who is called ChristMatthew 1:16
    And Jacob begat Joseph the husband of Mary, of whom was born Jesus, who is called Christ.
  4. Question 14Medium

    At age twelve in the temple, Joseph and Mary understood the statement Jesus spoke to them.

    Answer: FalseLuke 2:50
    And they understood not the saying which he spake unto them.
  5. Question 15Medium

    According to Luke, after performing all things according to the law, where did Mary and Joseph return?

    Answer: C. To their own city, NazarethLuke 2:39
    And when they had performed all things according to the law of the Lord, they returned into Galilee, to their own city Nazareth.
  6. Question 16Medium

    Where were Jesus and His mother Mary when the wise men found them?

    Answer: A. In the houseMatthew 2:11
    And when they were come into the house, they saw the young child with Mary his mother, and fell down, and worshipped him: and when they had opened their treasures, they presented unto him gifts; gold, and frankincense, and myrrh.
  7. Question 17Medium

    Joseph had marital relations with Mary before Jesus was born.

    Answer: FalseMatthew 1:25
    And knew her not till she had brought forth her firstborn son: and he called his name JESUS.
  8. Question 18Medium

    When the shepherds came with haste, whom did they find?

    Answer: D. Mary, Joseph, and the Babe lying in a mangerLuke 2:16
    And they came with haste, and found Mary, and Joseph, and the babe lying in a manger.
  9. Question 19Medium

    In Mary's song (The Magnificat), what did she say her soul does?

    Answer: D. Magnifies the LordLuke 1:46
    And Mary said, My soul doth magnify the Lord,
  10. Question 20Medium

    What did Elizabeth say to Mary with a loud voice?

    Answer: B. Blessed are you among women, and blessed is the fruit of your womb!Luke 1:42
    And she spake out with a loud voice, and said, Blessed art thou among women, and blessed is the fruit of thy womb.
  11. Question 21Medium

    After how many days did Mary and Joseph find the boy Jesus in the temple?

    Answer: A. Three daysLuke 2:46
    And it came to pass, that after three days they found him in the temple, sitting in the midst of the doctors, both hearing them, and asking them questions.
  12. Question 22Medium

    How did Mary respond to the angel Gabriel when he announced she would conceive Jesus?

    Answer: A. Behold the maidservant of the Lord! Let it be to me according to your word.Luke 1:38
    And Mary said, Behold the handmaid of the Lord; be it unto me according to thy word. And the angel departed from her.
  13. Question 23Medium

    How did Elizabeth refer to Mary?

    Answer: B. The mother of my LordLuke 1:43
    And whence is this to me, that the mother of my Lord should come to me?
  14. Question 24Medium

    To which city of Galilee was the angel Gabriel sent to visit Mary?

    Answer: C. NazarethLuke 1:26-27
    And in the sixth month the angel Gabriel was sent from God unto a city of Galilee, named Nazareth, To a virgin espoused to a man whose name was Joseph, of the house of David; and the virgin's name was Mary.
  15. Question 25Medium

    How did the angel Gabriel greet Mary?

    Answer: B. Rejoice, highly favored one, the Lord is with youLuke 1:28
    And the angel came in unto her, and said, Hail, thou that art highly favoured, the Lord is with thee: blessed art thou among women.
  16. Question 26Medium

    When Mary and Joseph found the boy Jesus in the temple, what did she say to Him?

    Answer: D. Son, why have You done this to us? Your father and I have sought You anxiously.Luke 2:48
    And when they saw him, they were amazed: and his mother said unto him, Son, why hast thou thus dealt with us? behold, thy father and I have sought thee sorrowing.
  17. Question 27Medium

    What happened when Elizabeth heard the greeting of Mary?

    Answer: A. The babe leaped in her wombLuke 1:41
    And it came to pass, that, when Elisabeth heard the salutation of Mary, the babe leaped in her womb; and Elisabeth was filled with the Holy Ghost:
  18. Question 28Medium

    What name did the angel tell Mary to give her Son?

    Answer: D. JesusLuke 1:31
    And, behold, thou shalt conceive in thy womb, and bring forth a son, and shalt call his name JESUS.
  19. Question 29Medium

    At the wedding in Cana, what did Mary tell the servants?

    Answer: C. Whatever He says to you, do itJohn 2:5
    His mother saith unto the servants, Whatsoever he saith unto you, do it.
  20. Question 30Medium

    In Mary's song of praise, she said: 'And my spirit has rejoiced in _____.'

    Answer: D. God my SaviorLuke 1:47
    And my spirit hath rejoiced in God my Saviour.
  21. Question 31Medium

    After the days of Mary's purification were completed, where did Mary and Joseph bring the infant Jesus?

    Answer: B. To Jerusalem, to present Him to the LordLuke 2:22
    And when the days of her purification according to the law of Moses were accomplished, they brought him to Jerusalem, to present him to the Lord;
  22. Question 32Medium

    How long did Joseph and Mary go before realizing Jesus was missing?

    Answer: C. A day's journeyLuke 2:43-44
    And when they had fulfilled the days, as they returned, the child Jesus tarried behind in Jerusalem; and Joseph and his mother knew not of it. But they, supposing him to have been in the company, went a day's journey; and they sought him among their kinsfolk and acquaintance.
  23. Question 33Medium

    After the angel Gabriel appeared to her, where did Mary go?

    Answer: D. Into the hill country to the house of ZachariasLuke 1:39-40
    And Mary arose in those days, and went into the hill country with haste, into a city of Juda; And entered into the house of Zacharias, and saluted Elisabeth.
  24. Question 34Medium

    Simeon told Mary, 'Behold, this Child is destined for the fall and rising of many in Israel, and for a _____ which will be spoken against.'

    Answer: C. SignLuke 2:34
    And Simeon blessed them, and said unto Mary his mother, Behold, this child is set for the fall and rising again of many in Israel; and for a sign which shall be spoken against;
  25. Question 35Medium

    Mary was betrothed to a man named Joseph, of the house of _____.

    Answer: D. DavidLuke 1:27
    To a virgin espoused to a man whose name was Joseph, of the house of David; and the virgin's name was Mary.
  26. Question 36Medium

    After the shepherds visited the infant Jesus, how did Mary react to their message?

    Answer: D. She kept all these things and pondered them in her heartLuke 2:19
    But Mary kept all these things, and pondered them in her heart.
  27. Question 37Medium

    At the wedding in Cana, who told Jesus, 'They have no wine'?

    Answer: C. His mother (Mary)John 2:3
    And when they wanted wine, the mother of Jesus saith unto him, They have no wine.
  28. Question 38Medium

    Joseph, Mary's husband, being a just man, did not want to make her a public example, but wanted to _____.

    Answer: C. Put her away secretlyMatthew 1:19
    Then Joseph her husband, being a just man, and not willing to make her a publick example, was minded to put her away privily.
  29. Question 39Medium

    What did the 12-year-old Jesus say to Mary and Joseph when they found Him in the temple?

    Answer: A. Why were you searching for me? Didn't you know I had to be in my Father's house?Luke 2:49
    And he said unto them, ‹How is it that ye sought me? wist ye not that I must be about my Father's business?›
  30. Question 40Medium

    According to the Gospel of John, who stood by the cross of Jesus?

    Answer: D. His mother, her sister, Mary the wife of Clopas, and Mary MagdaleneJohn 19:25
    Now there stood by the cross of Jesus his mother, and his mother's sister, Mary the wife of Cleophas, and Mary Magdalene.

Hard questions

  1. Question 41Hard

    When presenting Jesus in the Temple, what sacrifice did Mary and Joseph offer according to the Law?

    Answer: B. A pair of turtledoves or two young pigeonsLuke 2:24
    And to offer a sacrifice according to that which is said in the law of the Lord, A pair of turtledoves, or two young pigeons.
  2. Question 42Hard

    What did Simeon say would pierce Mary's own soul?

    Answer: A. A swordLuke 2:35
    (Yea, a sword shall pierce through thy own soul also,) that the thoughts of many hearts may be revealed.

Answer key

  1. B. For a Roman census (registration) (Luke 2:1-4)
  2. True (Luke 1:36)
  3. True (Acts 1:14)
  4. True (John 19:27)
  5. C. Woman, here is your son. (John 19:26)
  6. B. Impossible (Luke 1:37)
  7. D. The sixth month (Luke 1:26)
  8. True (Luke 2:1-5)
  9. B. In a manger (Luke 2:7)
  10. True (Matthew 1:18)
  11. D. Holy Spirit (Matthew 1:20)
  12. True (Luke 1:48)
  13. A. Jesus who is called Christ (Matthew 1:16)
  14. False (Luke 2:50)
  15. C. To their own city, Nazareth (Luke 2:39)
  16. A. In the house (Matthew 2:11)
  17. False (Matthew 1:25)
  18. D. Mary, Joseph, and the Babe lying in a manger (Luke 2:16)
  19. D. Magnifies the Lord (Luke 1:46)
  20. B. Blessed are you among women, and blessed is the fruit of your womb! (Luke 1:42)
  21. A. Three days (Luke 2:46)
  22. A. Behold the maidservant of the Lord! Let it be to me according to your word. (Luke 1:38)
  23. B. The mother of my Lord (Luke 1:43)
  24. C. Nazareth (Luke 1:26-27)
  25. B. Rejoice, highly favored one, the Lord is with you (Luke 1:28)
  26. D. Son, why have You done this to us? Your father and I have sought You anxiously. (Luke 2:48)
  27. A. The babe leaped in her womb (Luke 1:41)
  28. D. Jesus (Luke 1:31)
  29. C. Whatever He says to you, do it (John 2:5)
  30. D. God my Savior (Luke 1:47)
  31. B. To Jerusalem, to present Him to the Lord (Luke 2:22)
  32. C. A day's journey (Luke 2:43-44)
  33. D. Into the hill country to the house of Zacharias (Luke 1:39-40)
  34. C. Sign (Luke 2:34)
  35. D. David (Luke 1:27)
  36. D. She kept all these things and pondered them in her heart (Luke 2:19)
  37. C. His mother (Mary) (John 2:3)
  38. C. Put her away secretly (Matthew 1:19)
  39. A. Why were you searching for me? Didn't you know I had to be in my Father's house? (Luke 2:49)
  40. D. His mother, her sister, Mary the wife of Clopas, and Mary Magdalene (John 19:25)
  41. B. A pair of turtledoves or two young pigeons (Luke 2:24)
  42. A. A sword (Luke 2:35)
Add this quiz to your website

Free for churches, Sunday schools, youth groups and blogs. Copy this code into your page and the quiz appears there, with answers and verses.

Who was Mary, the mother of Jesus?

Mary was a virgin living in Nazareth of Galilee, engaged to Joseph of the house of David, when the angel Gabriel told her she would conceive by the Holy Ghost and bear a son named Jesus (Luke 1:26–35). She answered, "Behold the handmaid of the Lord" (Luke 1:38). She visited her cousin Elisabeth and praised God in the song often called the Magnificat (Luke 1:46–55). In Bethlehem she gave birth to Jesus and laid Him in a manger (Luke 2:7).

When Jesus was twelve, Mary and Joseph found Him in the temple among the teachers, and she kept all these sayings in her heart (Luke 2:46–51). At the wedding in Cana she told the servants, "Whatsoever he saith unto you, do it" (John 2:5). She stood near the cross, where Jesus placed her in the care of the disciple He loved (John 19:25–27). After the ascension she was praying with the apostles in Jerusalem (Acts 1:14).

More Bible trivia

See all 104 Bible quizzes →