50 Women of the Bible Trivia Questions and Answers

Sarah, Rahab, Deborah, Hannah, Mary, Martha, Lydia and many more. Test what you know about the women whose faith and courage shaped the Bible story.

50 questionsTap an answer to check itBible verse for every answer

Bible Arena · Bible trivia

Easy questions

  1. Question 1Easy

    The wise virgins shared their oil with the foolish virgins.

    Answer: FalseMatthew 25:8-9
    ‹And the foolish said unto the wise, Give us of your oil; for our lamps are gone out.› ‹But the wise answered, saying,› Not so; ‹lest there be not enough for us and you: but go ye rather to them that sell, and buy for yourselves.›
  2. Question 2Easy

    Sarah's original name before God changed it was Sarai.

    Answer: TrueGenesis 17:15
    And God said unto Abraham, As for Sarai thy wife, thou shalt not call her name Sarai, but Sarah shall her name be.
  3. Question 3Easy

    I was the daughter of King Saul and the first wife of King David. Who am I?

    Answer: D. Michal1 Samuel 18:27
    Wherefore David arose and went, he and his men, and slew of the Philistines two hundred men; and David brought their foreskins, and they gave them in full tale to the king, that he might be the king's son in law. And Saul gave him Michal his daughter to wife.
  4. Question 4Easy

    What was the name of the servant girl who answered the door when Peter knocked?

    Answer: C. RhodaActs 12:13
    And as Peter knocked at the door of the gate, a damsel came to hearken, named Rhoda.
  5. Question 5Easy

    Who turned into a pillar of salt after looking back at the destruction of Sodom?

    Answer: B. Lot's wifeGenesis 19:26
    But his wife looked back from behind him, and she became a pillar of salt.
  6. Question 6Easy

    What was Bathsheba doing when King David first saw her from his roof?

    Answer: D. Bathing2 Samuel 11:2
    And it came to pass in an eveningtide, that David arose from off his bed, and walked upon the roof of the king's house: and from the roof he saw a woman washing herself; and the woman was very beautiful to look upon.
  7. Question 7Easy

    The Gospel of John explicitly states that Jesus loved Martha, her sister, and Lazarus.

    Answer: TrueJohn 11:5
    Now Jesus loved Martha, and her sister, and Lazarus.
  8. Question 8Easy

    What was the name of Moses' wife?

    Answer: A. ZipporahExodus 2:21
    And Moses was content to dwell with the man: and he gave Moses Zipporah his daughter.
  9. Question 9Easy

    Deborah and Barak sang a song of victory after defeating Sisera.

    Answer: TrueJudges 5:1
    Then sang Deborah and Barak the son of Abinoam on that day, saying,
  10. Question 10Easy

    Why did the Queen of Sheba visit King Solomon?

    Answer: D. To test him with hard questions1 Kings 10:1
    And when the queen of Sheba heard of the fame of Solomon concerning the name of the LORD, she came to prove him with hard questions.
  11. Question 11Easy

    Who raised Esther because she was an orphan?

    Answer: D. MordecaiEsther 2:7
    And he brought up Hadassah, that is, Esther, his uncle's daughter: for she had neither father nor mother, and the maid was fair and beautiful; whom Mordecai, when her father and mother were dead, took for his own daughter.
  12. Question 12Easy

    Rachel stole her father Laban's household gods when she left with Jacob.

    Answer: TrueGenesis 31:19
    And Laban went to shear his sheep: and Rachel had stolen the images that were her father's.
  13. Question 13Easy

    What did Jesus say to Jairus's daughter to raise her from the dead?

    Answer: D. Talitha koum (Little girl, get up)Mark 5:41
    And he took the damsel by the hand, and said unto her, ‹Talitha cumi;› which is, being interpreted, Damsel, I say unto thee, arise.
  14. Question 14Easy

    What was the name of the first woman God created?

    Answer: B. EveGenesis 3:20
    And Adam called his wife's name Eve; because she was the mother of all living.
  15. Question 15Easy

    What woman served as a judge over Israel?

    Answer: C. DeborahJudges 4:4
    And Deborah, a prophetess, the wife of Lapidoth, she judged Israel at that time.

Medium questions

  1. Question 16Medium

    Where were the possessions of Nabal, the husband of Abigail, located?

    Answer: B. Carmel1 Samuel 25:2
    And there was a man in Maon, whose possessions were in Carmel; and the man was very great, and he had three thousand sheep, and a thousand goats: and he was shearing his sheep in Carmel.
  2. Question 17Medium

    According to Naomi, what does the name Mara mean?

    Answer: B. BitterRuth 1:20
    And she said unto them, Call me not Naomi, call me Mara: for the Almighty hath dealt very bitterly with me.
  3. Question 18Medium

    Esau's wives, Judith and Basemath, were a source of grief to Isaac and Rebekah because they were from what group?

    Answer: B. HittitesGenesis 26:34-35
    And Esau was forty years old when he took to wife Judith the daughter of Beeri the Hittite, and Bashemath the daughter of Elon the Hittite: Which were a grief of mind unto Isaac and to Rebekah.
  4. Question 19Medium

    Pilate's wife sent a message telling him to have nothing to do with Jesus.

    Answer: TrueMatthew 27:19
    When he was set down on the judgment seat, his wife sent unto him, saying, Have thou nothing to do with that just man: for I have suffered many things this day in a dream because of him.
  5. Question 20Medium

    What did Hannah promise to do if God gave her a son?

    Answer: D. Dedicate him to the Lord1 Samuel 1:11
    And she vowed a vow, and said, O LORD of hosts, if thou wilt indeed look on the affliction of thine handmaid, and remember me, and not forget thine handmaid, but wilt give unto thine handmaid a man child, then I will give him unto the LORD all the days of his life, and there shall no razor come upon his head.
  6. Question 21Medium

    Sarah believed immediately when God said she would have a son.

    Answer: FalseGenesis 18:12
    Therefore Sarah laughed within herself, saying, After I am waxed old shall I have pleasure, my lord being old also?
  7. Question 22Medium

    What were the names of the Hebrew midwives who defied Pharaoh?

    Answer: A. Shiphrah and PuahExodus 1:15-17
    And the king of Egypt spake to the Hebrew midwives, of which the name of the one was Shiphrah, and the name of the other Puah: And he said, When ye do the office of a midwife to the Hebrew women, and see them upon the stools; if it be a son, then ye shall kill him: but if it be a daughter, then she shall live. But the midwives feared God, and did not as the king of Egypt commanded them, but saved the men children …
  8. Question 23Medium

    What happened to the foolish virgins when they returned from buying oil?

    Answer: B. The door was already shutMatthew 25:10
    ‹And while they went to buy, the bridegroom came; and they that were ready went in with him to the marriage: and the door was shut.›
  9. Question 24Medium

    The woman who asked Jesus to drive a demon out of her daughter is described as what?

    Answer: C. Greek, born in Syrian PhoeniciaMark 7:26
    The woman was a Greek, a Syrophenician by nation; and she besought him that he would cast forth the devil out of her daughter.
  10. Question 25Medium

    Who did Jesus allow to enter the room when he raised Jairus's daughter?

    Answer: D. Her father, mother, and his disciples Peter, James, and JohnMark 5:37-40
    And he suffered no man to follow him, save Peter, and James, and John the brother of James. And he cometh to the house of the ruler of the synagogue, and seeth the tumult, and them that wept and wailed greatly. And when he was come in, he saith unto them, ‹Why make ye this ado, and weep? the damsel is not dead, but sleepeth.› And they laughed him to scorn. But when he had put them all out, he taketh the father and …
  11. Question 26Medium

    Paul wrote in Titus that the older women should train the younger women to love their husbands and children.

    Answer: TrueTitus 2:4
    That they may teach the young women to be sober, to love their husbands, to love their children,
  12. Question 27Medium

    What did the Canaanite (Syrophoenician) woman ask Jesus to do?

    Answer: D. Heal her demon-possessed daughterMatthew 15:22
    And, behold, a woman of Canaan came out of the same coasts, and cried unto him, saying, Have mercy on me, O Lord, thou Son of David; my daughter is grievously vexed with a devil.
  13. Question 28Medium

    Which prophet was sent to the widow of Zarephath?

    Answer: C. Elijah1 Kings 17:9
    Arise, get thee to Zarephath, which belongeth to Zidon, and dwell there: behold, I have commanded a widow woman there to sustain thee.
  14. Question 29Medium

    To whom did Jesus entrust the care of his mother Mary while on the cross?

    Answer: C. The disciple whom he loved (John)John 19:26-27
    When Jesus therefore saw his mother, and the disciple standing by, whom he loved, he saith unto his mother, ‹Woman, behold thy son!› Then saith he to the disciple, ‹Behold thy mother!› And from that hour that disciple took her unto his own home.
  15. Question 30Medium

    In the book of Ruth, who officially named the baby Obed?

    Answer: D. The women of BethlehemRuth 4:17
    And the women her neighbours gave it a name, saying, There is a son born to Naomi; and they called his name Obed: he is the father of Jesse, the father of David.
  16. Question 31Medium

    Priscilla and Aquila privately explained the way of God more adequately to Apollos.

    Answer: TrueActs 18:26
    And he began to speak boldly in the synagogue: whom when Aquila and Priscilla had heard, they took him unto them, and expounded unto him the way of God more perfectly.
  17. Question 32Medium

    Where did Deborah sit when the Israelites came to her for judgment?

    Answer: B. Under a palm treeJudges 4:5
    And she dwelt under the palm tree of Deborah between Ramah and Bethel in mount Ephraim: and the children of Israel came up to her for judgment.
  18. Question 33Medium

    What did Jesus order to be done immediately after Jairus's daughter stood up?

    Answer: C. Give her something to eatLuke 8:55
    And her spirit came again, and she arose straightway: and he commanded to give her meat.
  19. Question 34Medium

    The Samaritan woman left her water jar behind to go tell the town about Jesus.

    Answer: TrueJohn 4:28
    The woman then left her waterpot, and went her way into the city, and saith to the men,
  20. Question 35Medium

    What was the name of the promiscuous woman the prophet Hosea married?

    Answer: B. GomerHosea 1:3
    So he went and took Gomer the daughter of Diblaim; which conceived, and bare him a son.

Hard questions

  1. Question 36Hard

    What did Job's wife tell him to do when he was afflicted with sores?

    Answer: D. Curse God and dieJob 2:9
    Then said his wife unto him, Dost thou still retain thine integrity? curse God, and die.
  2. Question 37Hard

    What did Hosea name his daughter with Gomer to symbolize God's judgment?

    Answer: A. Lo-Ruhamah (Not loved)Hosea 1:6
    And she conceived again, and bare a daughter. And God said unto him, Call her name Loruhamah: for I will no more have mercy upon the house of Israel; but I will utterly take them away.
  3. Question 38Hard

    Which of these was one of the five daughters of Zelophehad?

    Answer: B. MahlahNumbers 27:1
    Then came the daughters of Zelophehad, the son of Hepher, the son of Gilead, the son of Machir, the son of Manasseh, of the families of Manasseh the son of Joseph: and these are the names of his daughters; Mahlah, Noah, and Hoglah, and Milcah, and Tirzah.
  4. Question 39Hard

    Paul reminded Timothy of the sincere faith that first lived in his grandmother Lois and in his mother Eunice.

    Answer: True2 Timothy 1:5
    When I call to remembrance the unfeigned faith that is in thee, which dwelt first in thy grandmother Lois, and thy mother Eunice; and I am persuaded that in thee also.
  5. Question 40Hard

    In the opening of the letter to Philemon, Paul greets Apphia. How does he refer to her?

    Answer: A. Our sisterPhilemon 1:2
    And to our beloved Apphia, and Archippus our fellowsoldier, and to the church in thy house:
  6. Question 41Hard

    What position did Chuza, the husband of Joanna, hold?

    Answer: D. The manager of Herod's householdLuke 8:3
    And Joanna the wife of Chuza Herod's steward, and Susanna, and many others, which ministered unto him of their substance.
  7. Question 42Hard

    When writing to the Romans, whose mother did Paul say had "been a mother to me, too"?

    Answer: D. Rufus'sRomans 16:13
    Salute Rufus chosen in the Lord, and his mother and mine.
  8. Question 43Hard

    How did the Canaanite woman reply when Jesus said it is not right to toss the children's bread to dogs?

    Answer: A. Yes, Lord, yet even the dogs eat the crumbs that fallMatthew 15:27
    And she said, Truth, Lord: yet the dogs eat of the crumbs which fall from their masters' table.
  9. Question 44Hard

    Who was Bathsheba's father?

    Answer: A. Eliam (Ammiel)2 Samuel 11:3
    And David sent and enquired after the woman. And one said, Is not this Bathsheba, the daughter of Eliam, the wife of Uriah the Hittite?
  10. Question 45Hard

    What did the prophetess Huldah say would happen to King Josiah?

    Answer: B. He would die in peace before the disaster2 Kings 22:20
    Behold therefore, I will gather thee unto thy fathers, and thou shalt be gathered into thy grave in peace; and thine eyes shall not see all the evil which I will bring upon this place. And they brought the king word again.
  11. Question 46Hard

    Which of David's sons asked Bathsheba for permission to marry Abishag?

    Answer: B. Adonijah1 Kings 2:17
    And he said, Speak, I pray thee, unto Solomon the king, (for he will not say thee nay,) that he give me Abishag the Shunammite to wife.
  12. Question 47Hard

    Moses' mother Jochebed was also his father Amram's aunt.

    Answer: TrueExodus 6:20
    And Amram took him Jochebed his father's sister to wife; and she bare him Aaron and Moses: and the years of the life of Amram were an hundred and thirty and seven years.
  13. Question 48Hard

    What was the woman seated on the scarlet beast wearing in the book of Revelation?

    Answer: B. Purple and scarlet, glittering with gold, precious stones and pearlsRevelation 17:4
    And the woman was arrayed in purple and scarlet colour, and decked with gold and precious stones and pearls, having a golden cup in her hand full of abominations and filthiness of her fornication:
  14. Question 49Hard

    How did the Philistines punish Samson's Timnite wife and her father after Samson burned their fields?

    Answer: A. They burned them to deathJudges 15:6
    Then the Philistines said, Who hath done this? And they answered, Samson, the son in law of the Timnite, because he had taken his wife, and given her to his companion. And the Philistines came up, and burnt her and her father with fire.
  15. Question 50Hard

    Which Queen Mother did King Asa depose because she made a repulsive image for the goddess Asherah?

    Answer: C. Maacah1 Kings 15:13
    And also Maachah his mother, even her he removed from being queen, because she had made an idol in a grove; and Asa destroyed her idol, and burnt it by the brook Kidron.

Answer key

  1. False (Matthew 25:8-9)
  2. True (Genesis 17:15)
  3. D. Michal (1 Samuel 18:27)
  4. C. Rhoda (Acts 12:13)
  5. B. Lot's wife (Genesis 19:26)
  6. D. Bathing (2 Samuel 11:2)
  7. True (John 11:5)
  8. A. Zipporah (Exodus 2:21)
  9. True (Judges 5:1)
  10. D. To test him with hard questions (1 Kings 10:1)
  11. D. Mordecai (Esther 2:7)
  12. True (Genesis 31:19)
  13. D. Talitha koum (Little girl, get up) (Mark 5:41)
  14. B. Eve (Genesis 3:20)
  15. C. Deborah (Judges 4:4)
  16. B. Carmel (1 Samuel 25:2)
  17. B. Bitter (Ruth 1:20)
  18. B. Hittites (Genesis 26:34-35)
  19. True (Matthew 27:19)
  20. D. Dedicate him to the Lord (1 Samuel 1:11)
  21. False (Genesis 18:12)
  22. A. Shiphrah and Puah (Exodus 1:15-17)
  23. B. The door was already shut (Matthew 25:10)
  24. C. Greek, born in Syrian Phoenicia (Mark 7:26)
  25. D. Her father, mother, and his disciples Peter, James, and John (Mark 5:37-40)
  26. True (Titus 2:4)
  27. D. Heal her demon-possessed daughter (Matthew 15:22)
  28. C. Elijah (1 Kings 17:9)
  29. C. The disciple whom he loved (John) (John 19:26-27)
  30. D. The women of Bethlehem (Ruth 4:17)
  31. True (Acts 18:26)
  32. B. Under a palm tree (Judges 4:5)
  33. C. Give her something to eat (Luke 8:55)
  34. True (John 4:28)
  35. B. Gomer (Hosea 1:3)
  36. D. Curse God and die (Job 2:9)
  37. A. Lo-Ruhamah (Not loved) (Hosea 1:6)
  38. B. Mahlah (Numbers 27:1)
  39. True (2 Timothy 1:5)
  40. A. Our sister (Philemon 1:2)
  41. D. The manager of Herod's household (Luke 8:3)
  42. D. Rufus's (Romans 16:13)
  43. A. Yes, Lord, yet even the dogs eat the crumbs that fall (Matthew 15:27)
  44. A. Eliam (Ammiel) (2 Samuel 11:3)
  45. B. He would die in peace before the disaster (2 Kings 22:20)
  46. B. Adonijah (1 Kings 2:17)
  47. True (Exodus 6:20)
  48. B. Purple and scarlet, glittering with gold, precious stones and pearls (Revelation 17:4)
  49. A. They burned them to death (Judges 15:6)
  50. C. Maacah (1 Kings 15:13)
Add this quiz to your website

Free for churches, Sunday schools, youth groups and blogs. Copy this code into your page and the quiz appears there, with answers and verses.

Which women of the Bible does this quiz cover?

This quiz is about the women whose faith, courage and choices fill the pages of Scripture. From the Old Testament, questions draw on women such as Sarah, Rebekah and Rachel, Miriam the sister of Moses, Rahab who hid the spies in Jericho (Joshua 2:1–6), Deborah the judge, Ruth and Naomi, Hannah who prayed for a son (1 Samuel 1:27), and Queen Esther. From the New Testament there are Mary the mother of Jesus, Elizabeth, Mary and Martha of Bethany (Luke 10:38–42), Mary Magdalene, Dorcas, and Lydia, the seller of purple (Acts 16:14).

Use it for personal study, a women's Bible study group or a family quiz night. Try each question first, then reveal the answer and read the verse to see the story in its setting. It is a simple way to remember names that are easy to mix up.

More Bible trivia

See all 104 Bible quizzes →