50 Bible Trivia Questions About Daniel

The lions' den, the fiery furnace, the writing on the wall and visions of kingdoms to come. Test your knowledge of Daniel and his friends in Babylon.

50 questionsTap an answer to check itBible verse for every answer

Bible Arena · Bible trivia

Easy questions

  1. Question 1Easy

    When Belshazzar saw the handwriting on the wall, he was so frightened his knees knocked together.

    Answer: TrueDaniel 5:6
    Then the king's countenance was changed, and his thoughts troubled him, so that the joints of his loins were loosed, and his knees smote one against another.
  2. Question 2Easy

    Daniel distinguished himself above the other governors and satraps because an excellent spirit was in him.

    Answer: TrueDaniel 6:3
    Then this Daniel was preferred above the presidents and princes, because an excellent spirit was in him; and the king thought to set him over the whole realm.
  3. Question 3Easy

    God told Daniel that many shall be purified, made white, and refined, but the wicked shall do wickedly.

    Answer: TrueDaniel 12:10
    Many shall be purified, and made white, and tried; but the wicked shall do wickedly: and none of the wicked shall understand; but the wise shall understand.
  4. Question 4Easy

    What was the central object in Nebuchadnezzar's second dream?

    Answer: A. A great tree reaching to heavenDaniel 4:10
    Thus were the visions of mine head in my bed; I saw, and behold a tree in the midst of the earth, and the height thereof was great.
  5. Question 5Easy

    Which king of Babylon besieged Jerusalem during the reign of Jehoiakim?

    Answer: C. NebuchadnezzarDaniel 1:1
    In the third year of the reign of Jehoiakim king of Judah came Nebuchadnezzar king of Babylon unto Jerusalem, and besieged it.
  6. Question 6Easy

    What happened to King Belshazzar that very night after the writing was interpreted?

    Answer: A. He was slain (killed)Daniel 5:30
    In that night was Belshazzar the king of the Chaldeans slain.
  7. Question 7Easy

    In what great city was Daniel living when he was thrown into the lions' den?

    Answer: C. BabylonDaniel 6:16
    Then the king commanded, and they brought Daniel, and cast him into the den of lions. Now the king spake and said unto Daniel, Thy God whom thou servest continually, he will deliver thee.
  8. Question 8Easy

    In the book of Daniel, those who are wise shall shine like the brightness of the firmament, and those who turn many to righteousness like the _____ forever and ever.

    Answer: B. StarsDaniel 12:3
    And they that be wise shall shine as the brightness of the firmament; and they that turn many to righteousness as the stars for ever and ever.
  9. Question 9Easy

    While Daniel was speaking in prayer, who came flying swiftly to him?

    Answer: D. The man GabrielDaniel 9:21
    Yea, whiles I was speaking in prayer, even the man Gabriel, whom I had seen in the vision at the beginning, being caused to fly swiftly, touched me about the time of the evening oblation.
  10. Question 10Easy

    Nebuchadnezzar ordered the fiery furnace to be heated seven times hotter than usual.

    Answer: TrueDaniel 3:19
    Then was Nebuchadnezzar full of fury, and the form of his visage was changed against Shadrach, Meshach, and Abednego: therefore he spake, and commanded that they should heat the furnace one seven times more than it was wont to be heated.
  11. Question 11Easy

    The prophet Daniel spoke of a coming time of trouble such as never was since there was a nation.

    Answer: TrueDaniel 12:1
    And at that time shall Michael stand up, the great prince which standeth for the children of thy people: and there shall be a time of trouble, such as never was since there was a nation even to that same time: and at that time thy people shall be delivered, every one that shall be found written in the book.
  12. Question 12Easy

    What holy items did King Belshazzar use to drink wine during his great feast?

    Answer: B. Gold and silver vessels from the Jerusalem templeDaniel 5:2
    Belshazzar, whiles he tasted the wine, commanded to bring the golden and silver vessels which his father Nebuchadnezzar had taken out of the temple which was in Jerusalem; that the king, and his princes, his wives, and his concubines, might drink therein.
  13. Question 13Easy

    Where was Daniel located during his vision of the ram and the goat?

    Answer: A. Shushan (Susa), the citadelDaniel 8:1-2
    In the third year of the reign of king Belshazzar a vision appeared unto me, even unto me Daniel, after that which appeared unto me at the first. And I saw in a vision; and it came to pass, when I saw, that I was at Shushan in the palace, which is in the province of Elam; and I saw in a vision, and I was by the river of Ulai.
  14. Question 14Easy

    God gave knowledge and skill in all literature and wisdom to Daniel, Hananiah, Mishael, and Azariah.

    Answer: TrueDaniel 1:17
    As for these four children, God gave them knowledge and skill in all learning and wisdom: and Daniel had understanding in all visions and dreams.
  15. Question 15Easy

    Daniel and his friends were chosen because they were from the royal family and nobility of Judah, without blemish and good-looking.

    Answer: TrueDaniel 1:3-4
    And the king spake unto Ashpenaz the master of his eunuchs, that he should bring certain of the children of Israel, and of the king's seed, and of the princes; Children in whom was no blemish, but well favoured, and skilful in all wisdom, and cunning in knowledge, and understanding science, and such as had ability in them to stand in the king's palace, and whom they might teach the learning and the tongue of the …

Medium questions

  1. Question 16Medium

    When Daniel prayed in his upper room, toward which city were his windows open?

    Answer: C. JerusalemDaniel 6:10
    Now when Daniel knew that the writing was signed, he went into his house; and his windows being open in his chamber toward Jerusalem, he kneeled upon his knees three times a day, and prayed, and gave thanks before his God, as he did aforetime.
  2. Question 17Medium

    In Daniel's prayer of confession, he says, 'O Lord, _____ belongs to You, but to us shame of face, as it is this day.'

    Answer: A. RighteousnessDaniel 9:7
    O Lord, righteousness belongeth unto thee, but unto us confusion of faces, as at this day; to the men of Judah, and to the inhabitants of Jerusalem, and unto all Israel, that are near, and that are far off, through all the countries whither thou hast driven them, because of their trespass that they have trespassed against thee.
  3. Question 18Medium

    Who did Nebuchadnezzar say the fourth man in the fiery furnace resembled?

    Answer: A. A son of the godsDaniel 3:25
    He answered and said, Lo, I see four men loose, walking in the midst of the fire, and they have no hurt; and the form of the fourth is like the Son of God.
  4. Question 19Medium

    In Daniel's vision, the fourth beast was slain and its body given to the burning flame because of the pompous words of the little horn.

    Answer: TrueDaniel 7:11
    I beheld then because of the voice of the great words which the horn spake: I beheld even till the beast was slain, and his body destroyed, and given to the burning flame.
  5. Question 20Medium

    While drinking from the holy vessels, what were Belshazzar and his guests doing?

    Answer: D. Praising gods of gold, silver, bronze, iron, wood, and stoneDaniel 5:4
    They drank wine, and praised the gods of gold, and of silver, of brass, of iron, of wood, and of stone.
  6. Question 21Medium

    In Nebuchadnezzar's tree dream, what kind of heart was given to the stump left in the ground?

    Answer: C. The heart of a beastDaniel 4:16
    Let his heart be changed from man's, and let a beast's heart be given unto him; and let seven times pass over him.
  7. Question 22Medium

    In Daniel's vision, how long are the saints given into the hand of the little horn?

    Answer: B. A time and times and half a timeDaniel 7:25
    And he shall speak great words against the most High, and shall wear out the saints of the most High, and think to change times and laws: and they shall be given into his hand until a time and times and the dividing of time.
  8. Question 23Medium

    How was the mouth of the lions' den secured after Daniel was thrown in?

    Answer: A. A stone was laid on it and sealed with the king's signetDaniel 6:17
    And a stone was brought, and laid upon the mouth of the den; and the king sealed it with his own signet, and with the signet of his lords; that the purpose might not be changed concerning Daniel.
  9. Question 24Medium

    Daniel was clothed in purple and a gold chain was placed around his neck for interpreting the handwriting on the wall.

    Answer: TrueDaniel 5:29
    Then commanded Belshazzar, and they clothed Daniel with scarlet, and put a chain of gold about his neck, and made a proclamation concerning him, that he should be the third ruler in the kingdom.
  10. Question 25Medium

    How many 'weeks' are determined for Daniel's people and holy city to finish the transgression and bring in everlasting righteousness?

    Answer: B. SeventyDaniel 9:24
    Seventy weeks are determined upon thy people and upon thy holy city, to finish the transgression, and to make an end of sins, and to make reconciliation for iniquity, and to bring in everlasting righteousness, and to seal up the vision and prophecy, and to anoint the most Holy.
  11. Question 26Medium

    How many satraps (princes) did Darius set over the whole kingdom?

    Answer: B. 120Daniel 6:1-2
    It pleased Darius to set over the kingdom an hundred and twenty princes, which should be over the whole kingdom; And over these three presidents; of whom Daniel was first: that the princes might give accounts unto them, and the king should have no damage.
  12. Question 27Medium

    In the book of Daniel, above whom will the willful king exalt and magnify himself?

    Answer: D. Every godDaniel 11:36
    And the king shall do according to his will; and he shall exalt himself, and magnify himself above every god, and shall speak marvellous things against the God of gods, and shall prosper till the indignation be accomplished: for that that is determined shall be done.
  13. Question 28Medium

    How much better did King Nebuchadnezzar find Daniel and his companions compared to all the magicians and astrologers in his kingdom?

    Answer: C. Ten times betterDaniel 1:20
    And in all matters of wisdom and understanding, that the king enquired of them, he found them ten times better than all the magicians and astrologers that were in all his realm.
  14. Question 29Medium

    What did Daniel say was Belshazzar's primary sin, even though he knew what happened to Nebuchadnezzar?

    Answer: B. He did not humble his heart (Pride)Daniel 5:22
    And thou his son, O Belshazzar, hast not humbled thine heart, though thou knewest all this;
  15. Question 30Medium

    Daniel lost all his strength and breath when talking to the angelic being.

    Answer: TrueDaniel 10:17
    For how can the servant of this my lord talk with this my lord? for as for me, straightway there remained no strength in me, neither is there breath left in me.
  16. Question 31Medium

    In the book of Daniel, who authored the royal proclamation detailing his own time of madness and restoration by the Most High God?

    Answer: B. King NebuchadnezzarDaniel 4:1-2
    Nebuchadnezzar the king, unto all people, nations, and languages, that dwell in all the earth; Peace be multiplied unto you. I thought it good to shew the signs and wonders that the high God hath wrought toward me.
  17. Question 32Medium

    In the book of Daniel, what is taken away when the sanctuary is polluted by the vile ruler?

    Answer: A. The daily sacrificesDaniel 11:31
    And arms shall stand on his part, and they shall pollute the sanctuary of strength, and shall take away the daily sacrifice, and they shall place the abomination that maketh desolate.
  18. Question 33Medium

    What did King Nebuchadnezzar build and set up in the plain of Dura?

    Answer: A. An image of goldDaniel 3:1
    Nebuchadnezzar the king made an image of gold, whose height was threescore cubits, and the breadth thereof six cubits: he set it up in the plain of Dura, in the province of Babylon.
  19. Question 34Medium

    When Daniel heard the sound of the man's words in his vision by the Tigris, what happened to him?

    Answer: D. He fell into a deep sleep on his face to the groundDaniel 10:9
    Yet heard I the voice of his words: and when I heard the voice of his words, then was I in a deep sleep on my face, and my face toward the ground.
  20. Question 35Medium

    In Daniel's vision, which chief prince came to help the angel fight against the prince of Persia?

    Answer: A. MichaelDaniel 10:13
    But the prince of the kingdom of Persia withstood me one and twenty days: but, lo, Michael, one of the chief princes, came to help me; and I remained there with the kings of Persia.

Hard questions

  1. Question 36Hard

    What reason did Gabriel give for coming to explain the vision to Daniel?

    Answer: D. Because Daniel is greatly belovedDaniel 9:23
    At the beginning of thy supplications the commandment came forth, and I am come to shew thee; for thou art greatly beloved: therefore understand the matter, and consider the vision.
  2. Question 37Hard

    In the book of Daniel, who was exempt from King Darius's decree forbidding prayer to anyone but the king?

    Answer: A. No one was exemptDaniel 6:7
    All the presidents of the kingdom, the governors, and the princes, the counsellors, and the captains, have consulted together to establish a royal statute, and to make a firm decree, that whosoever shall ask a petition of any God or man for thirty days, save of thee, O king, he shall be cast into the den of lions.
  3. Question 38Hard

    In Daniel's prophecy, what will happen to 'Messiah the Prince' after the sixty-two weeks?

    Answer: B. He shall be cut off, but not for HimselfDaniel 9:26
    And after threescore and two weeks shall Messiah be cut off, but not for himself: and the people of the prince that shall come shall destroy the city and the sanctuary; and the end thereof shall be with a flood, and unto the end of the war desolations are determined.
  4. Question 39Hard

    In the prophet Daniel's vision of the conflict between the kings of the North and South, what do both kings do while sitting at the same table?

    Answer: A. Speak lies to each otherDaniel 11:27
    And both these kings' hearts shall be to do mischief, and they shall speak lies at one table; but it shall not prosper: for yet the end shall be at the time appointed.
  5. Question 40Hard

    Who received the kingdom after the death of Belshazzar?

    Answer: B. Darius the MedeDaniel 5:31
    And Darius the Median took the kingdom, being about threescore and two years old.
  6. Question 41Hard

    God sarcastically asked the ruler of Tyre if he was wiser than whom?

    Answer: B. DanielEzekiel 28:3
    Behold, thou art wiser than Daniel; there is no secret that they can hide from thee:
  7. Question 42Hard

    In Daniel's vision, the terrifying fourth beast had huge teeth made of what material?

    Answer: B. IronDaniel 7:7
    After this I saw in the night visions, and behold a fourth beast, dreadful and terrible, and strong exceedingly; and it had great iron teeth: it devoured and brake in pieces, and stamped the residue with the feet of it: and it was diverse from all the beasts that were before it; and it had ten horns.
  8. Question 43Hard

    In the prophet Daniel's vision, what was the little horn doing to the saints of the Most High?

    Answer: B. Making war against them and prevailingDaniel 7:21-22
    I beheld, and the same horn made war with the saints, and prevailed against them; Until the Ancient of days came, and judgment was given to the saints of the most High; and the time came that the saints possessed the kingdom.
  9. Question 44Hard

    In Daniel's prophecy, the final wicked king will pitch his royal tents between the seas and the glorious holy mountain, yet he shall come to his end.

    Answer: TrueDaniel 11:45
    And he shall plant the tabernacles of his palace between the seas in the glorious holy mountain; yet he shall come to his end, and none shall help him.
  10. Question 45Hard

    In the book of Daniel, 'Blessed is he who waits, and comes to the _____ days'?

    Answer: A. 1,335Daniel 12:12
    Blessed is he that waiteth, and cometh to the thousand three hundred and five and thirty days.
  11. Question 46Hard

    What happened to the men who threw Shadrach, Meshach, and Abednego into the fiery furnace?

    Answer: C. The flame of the fire killed themDaniel 3:22
    Therefore because the king's commandment was urgent, and the furnace exceeding hot, the flame of the fire slew those men that took up Shadrach, Meshach, and Abednego.
  12. Question 47Hard

    Shadrach, Meshach, and Abednego were bound in their coats, trousers, turbans, and other garments when thrown into the fiery furnace.

    Answer: TrueDaniel 3:21
    Then these men were bound in their coats, their hosen, and their hats, and their other garments, and were cast into the midst of the burning fiery furnace.
  13. Question 48Hard

    While Daniel considered the 10 horns of the fourth beast, what came up among them?

    Answer: C. Another little horn with human eyesDaniel 7:8
    I considered the horns, and, behold, there came up among them another little horn, before whom there were three of the first horns plucked up by the roots: and, behold, in this horn were eyes like the eyes of man, and a mouth speaking great things.
  14. Question 49Hard

    In a vision, how did Daniel describe the face of the man clothed in linen?

    Answer: C. Like the appearance of lightningDaniel 10:6
    His body also was like the beryl, and his face as the appearance of lightning, and his eyes as lamps of fire, and his arms and his feet like in colour to polished brass, and the voice of his words like the voice of a multitude.
  15. Question 50Hard

    Who did Daniel request to be set over the affairs of the province of Babylon?

    Answer: D. Shadrach, Meshach, and Abed-NegoDaniel 2:49
    Then Daniel requested of the king, and he set Shadrach, Meshach, and Abednego, over the affairs of the province of Babylon: but Daniel sat in the gate of the king.

Answer key

  1. True (Daniel 5:6)
  2. True (Daniel 6:3)
  3. True (Daniel 12:10)
  4. A. A great tree reaching to heaven (Daniel 4:10)
  5. C. Nebuchadnezzar (Daniel 1:1)
  6. A. He was slain (killed) (Daniel 5:30)
  7. C. Babylon (Daniel 6:16)
  8. B. Stars (Daniel 12:3)
  9. D. The man Gabriel (Daniel 9:21)
  10. True (Daniel 3:19)
  11. True (Daniel 12:1)
  12. B. Gold and silver vessels from the Jerusalem temple (Daniel 5:2)
  13. A. Shushan (Susa), the citadel (Daniel 8:1-2)
  14. True (Daniel 1:17)
  15. True (Daniel 1:3-4)
  16. C. Jerusalem (Daniel 6:10)
  17. A. Righteousness (Daniel 9:7)
  18. A. A son of the gods (Daniel 3:25)
  19. True (Daniel 7:11)
  20. D. Praising gods of gold, silver, bronze, iron, wood, and stone (Daniel 5:4)
  21. C. The heart of a beast (Daniel 4:16)
  22. B. A time and times and half a time (Daniel 7:25)
  23. A. A stone was laid on it and sealed with the king's signet (Daniel 6:17)
  24. True (Daniel 5:29)
  25. B. Seventy (Daniel 9:24)
  26. B. 120 (Daniel 6:1-2)
  27. D. Every god (Daniel 11:36)
  28. C. Ten times better (Daniel 1:20)
  29. B. He did not humble his heart (Pride) (Daniel 5:22)
  30. True (Daniel 10:17)
  31. B. King Nebuchadnezzar (Daniel 4:1-2)
  32. A. The daily sacrifices (Daniel 11:31)
  33. A. An image of gold (Daniel 3:1)
  34. D. He fell into a deep sleep on his face to the ground (Daniel 10:9)
  35. A. Michael (Daniel 10:13)
  36. D. Because Daniel is greatly beloved (Daniel 9:23)
  37. A. No one was exempt (Daniel 6:7)
  38. B. He shall be cut off, but not for Himself (Daniel 9:26)
  39. A. Speak lies to each other (Daniel 11:27)
  40. B. Darius the Mede (Daniel 5:31)
  41. B. Daniel (Ezekiel 28:3)
  42. B. Iron (Daniel 7:7)
  43. B. Making war against them and prevailing (Daniel 7:21-22)
  44. True (Daniel 11:45)
  45. A. 1,335 (Daniel 12:12)
  46. C. The flame of the fire killed them (Daniel 3:22)
  47. True (Daniel 3:21)
  48. C. Another little horn with human eyes (Daniel 7:8)
  49. C. Like the appearance of lightning (Daniel 10:6)
  50. D. Shadrach, Meshach, and Abed-Nego (Daniel 2:49)
Add this quiz to your website

Free for churches, Sunday schools, youth groups and blogs. Copy this code into your page and the quiz appears there, with answers and verses.

Who was Daniel?

Daniel was a young man from Judah taken to Babylon after King Nebuchadnezzar besieged Jerusalem. Chosen with his friends Hananiah, Mishael and Azariah to serve in the king's court, he was given the name Belteshazzar. He would not defile himself with the king's food and asked for pulse and water instead (Daniel 1:8–12). God gave him wisdom and understanding in visions and dreams.

When his three friends, known as Shadrach, Meshach and Abednego, would not bow to a golden image, they were thrown into a fiery furnace and came out unharmed (Daniel 3:25–27). Daniel read the writing on the wall at Belshazzar's feast (Daniel 5:25–28). Under King Darius he kept praying three times a day despite a royal decree and was thrown into the lions' den, but God shut the lions' mouths (Daniel 6:22). The book also records his visions of kingdoms to come.

More Bible trivia

See all 104 Bible quizzes →