40 1 John Bible Quiz Questions and Answers

This short letter calls believers to walk in the light, love one another and know that they have eternal life. How well do you know it?

40 questionsTap an answer to check itBible verse for every answer

Bible Arena · Bible trivia

Easy questions

  1. Question 1Easy

    The Bible promises that if we confess our sins, God is faithful and just to forgive us and cleanse us from all unrighteousness.

    Answer: True1 John 1:9
    If we confess our sins, he is faithful and just to forgive us our sins, and to cleanse us from all unrighteousness.
  2. Question 2Easy

    In his first letter, John urges believers to love one another because love comes from whom?

    Answer: D. God1 John 4:7
    Beloved, let us love one another: for love is of God; and every one that loveth is born of God, and knoweth God.
  3. Question 3Easy

    In his first epistle, the apostle John writes that God is greater than our hearts and knows...

    Answer: B. All things1 John 3:20
    For if our heart condemn us, God is greater than our heart, and knoweth all things.
  4. Question 4Easy

    The reason the Son of God appeared was to destroy the works of the devil.

    Answer: True1 John 3:8
    He that committeth sin is of the devil; for the devil sinneth from the beginning. For this purpose the Son of God was manifested, that he might destroy the works of the devil.
  5. Question 5Easy

    In the First Epistle of John, whoever says, 'I know him,' but does not do what he commands is a liar, and the truth is not in that person.

    Answer: True1 John 2:4
    He that saith, I know him, and keepeth not his commandments, is a liar, and the truth is not in him.
  6. Question 6Easy

    In his first epistle, how does the Apostle John define the nature of God?

    Answer: B. God is love1 John 4:8
    He that loveth not knoweth not God; for God is love.
  7. Question 7Easy

    See what great love the Father has lavished on us, that we should be called what?

    Answer: B. Children of God1 John 3:1
    Behold, what manner of love the Father hath bestowed upon us, that we should be called the sons of God: therefore the world knoweth us not, because it knew him not.
  8. Question 8Easy

    In his first epistle, John writes that the Father sent His Son to be the _____ of the world.

    Answer: C. Savior1 John 4:14
    And we have seen and do testify that the Father sent the Son to be the Saviour of the world.
  9. Question 9Easy

    In the First Epistle of John, what did Jesus Christ lay down for us to demonstrate what love is?

    Answer: A. Life1 John 3:16
    Hereby perceive we the love of God, because he laid down his life for us: and we ought to lay down our lives for the brethren.
  10. Question 10Easy

    1 John teaches that we should not love with words or speech but with actions and in truth.

    Answer: True1 John 3:18
    My little children, let us not love in word, neither in tongue; but in deed and in truth.
  11. Question 11Easy

    Everyone who believes that Jesus is the Christ is born of God.

    Answer: True1 John 5:1
    Whosoever believeth that Jesus is the Christ is born of God: and every one that loveth him that begat loveth him also that is begotten of him.
  12. Question 12Easy

    There is no fear in love, but perfect love drives out fear.

    Answer: True1 John 4:18
    There is no fear in love; but perfect love casteth out fear: because fear hath torment. He that feareth is not made perfect in love.
  13. Question 13Easy

    How does the First Epistle of John explicitly define sin?

    Answer: A. Lawlessness (transgression of the law)1 John 3:4
    Whosoever committeth sin transgresseth also the law: for sin is the transgression of the law.
  14. Question 14Easy

    In his first letter, John declares that God is light; in Him there is no what at all?

    Answer: D. Darkness1 John 1:5
    This then is the message which we have heard of him, and declare unto you, that God is light, and in him is no darkness at all.
  15. Question 15Easy

    In the First Epistle of John, anyone who claims to be in the light but hates a brother is still in the what?

    Answer: A. Darkness1 John 2:9
    He that saith he is in the light, and hateth his brother, is in darkness even until now.

Medium questions

  1. Question 16Medium

    In 1 John, it is written: 'This is love: not that we loved God, but that he loved us'.

    Answer: True1 John 4:10
    Herein is love, not that we loved God, but that he loved us, and sent his Son to be the propitiation for our sins.
  2. Question 17Medium

    The First Epistle of John states that anyone who hates a brother or sister is a murderer.

    Answer: True1 John 3:15
    Whosoever hateth his brother is a murderer: and ye know that no murderer hath eternal life abiding in him.
  3. Question 18Medium

    According to 1 John, who belonged to the evil one and murdered his brother?

    Answer: D. Cain1 John 3:12
    Not as Cain, who was of that wicked one, and slew his brother. And wherefore slew he him? Because his own works were evil, and his brother's righteous.
  4. Question 19Medium

    The First Epistle of John states that when Christ appears, we shall be like him, for we shall see him as he is.

    Answer: True1 John 3:2
    Beloved, now are we the sons of God, and it doth not yet appear what we shall be: but we know that, when he shall appear, we shall be like him; for we shall see him as he is.
  5. Question 20Medium

    If anybody does sin, 1 John says we have an advocate with the Father. Who is it?

    Answer: C. Jesus Christ1 John 2:1
    My little children, these things write I unto you, that ye sin not. And if any man sin, we have an advocate with the Father, Jesus Christ the righteous:
  6. Question 21Medium

    In the first letter of John, if we say we have no sin, we deceive ourselves and the truth is not in us.

    Answer: True1 John 1:8
    If we say that we have no sin, we deceive ourselves, and the truth is not in us.
  7. Question 22Medium

    According to the First Epistle of John, God hears our prayers if we ask according to His _____.

    Answer: B. Will1 John 5:14
    And this is the confidence that we have in him, that, if we ask any thing according to his will, he heareth us:
  8. Question 23Medium

    1 John states that if someone has material possessions and ignores a brother in need, the love of God is not in them.

    Answer: True1 John 3:17
    But whoso hath this world's good, and seeth his brother have need, and shutteth up his bowels of compassion from him, how dwelleth the love of God in him?
  9. Question 24Medium

    1 John instructs believers not to love the world or anything in the world.

    Answer: True1 John 2:15
    Love not the world, neither the things that are in the world. If any man love the world, the love of the Father is not in him.
  10. Question 25Medium

    In his first letter, John writes that whoever claims to live in God must live as which person did?

    Answer: B. Jesus1 John 2:6
    He that saith he abideth in him ought himself also so to walk, even as he walked.
  11. Question 26Medium

    According to the First Epistle of John, if we walk in the light, the blood of Jesus purifies us from all sin.

    Answer: True1 John 1:7
    But if we walk in the light, as he is in the light, we have fellowship one with another, and the blood of Jesus Christ his Son cleanseth us from all sin.
  12. Question 27Medium

    According to the First Epistle of John, is the following statement true: 'Whoever has the Son has life; whoever does not have the Son of God does not have life'?

    Answer: True1 John 5:12
    He that hath the Son hath life; and he that hath not the Son of God hath not life.
  13. Question 28Medium

    In the First Epistle of John, what are believers told to do to the spirits to see whether they are from God?

    Answer: D. Test them1 John 4:1
    Beloved, believe not every spirit, but try the spirits whether they are of God: because many false prophets are gone out into the world.
  14. Question 29Medium

    In the First Epistle of John, the one who is in you is greater than the one who is in the...

    Answer: D. World1 John 4:4
    Ye are of God, little children, and have overcome them: because greater is he that is in you, than he that is in the world.
  15. Question 30Medium

    In his first letter, John writes that love for God consists of keeping His what?

    Answer: A. Commands1 John 5:3
    For this is the love of God, that we keep his commandments: and his commandments are not grievous.
  16. Question 31Medium

    The world and its desires pass away, but whoever does the will of God lives forever.

    Answer: True1 John 2:17
    And the world passeth away, and the lust thereof: but he that doeth the will of God abideth for ever.
  17. Question 32Medium

    Whoever claims to love God yet hates a brother or sister is a what?

    Answer: C. Liar1 John 4:20
    If a man say, I love God, and hateth his brother, he is a liar: for he that loveth not his brother whom he hath seen, how can he love God whom he hath not seen?
  18. Question 33Medium

    In his first epistle, John describes Christ as the 'propitiation' for our sins. What does this theological term mean?

    Answer: B. An atoning sacrifice that satisfies God's wrath1 John 2:2
    And he is the propitiation for our sins: and not for ours only, but also for the sins of the whole world.
  19. Question 34Medium

    In his first letter, John writes that anyone born of God does not continue to sin, and the One who was born of God keeps them safe.

    Answer: True1 John 5:18
    We know that whosoever is born of God sinneth not; but he that is begotten of God keepeth himself, and that wicked one toucheth him not.

Hard questions

  1. Question 35Hard

    In his first letter, John speaks of seeing a brother commit a sin that does not lead to what?

    Answer: D. Death1 John 5:16
    If any man see his brother sin a sin which is not unto death, he shall ask, and he shall give him life for them that sin not unto death. There is a sin unto death: I do not say that he shall pray for it.
  2. Question 36Hard

    According to the First Epistle of John, the whole world is under the control of whom?

    Answer: B. The evil one1 John 5:19
    And we know that we are of God, and the whole world lieth in wickedness.
  3. Question 37Hard

    In John's first letter, what is the victory that has overcome the world?

    Answer: A. Faith1 John 5:4
    For whatsoever is born of God overcometh the world: and this is the victory that overcometh the world, even our faith.
  4. Question 38Hard

    No one has ever seen God; but if we love one another, God does what?

    Answer: A. Lives in us1 John 4:12
    No man hath seen God at any time. If we love one another, God dwelleth in us, and his love is perfected in us.
  5. Question 39Hard

    In his first epistle, John writes that the 'liar' is whoever denies that Jesus is the...?

    Answer: D. Christ1 John 2:22
    Who is a liar but he that denieth that Jesus is the Christ? He is antichrist, that denieth the Father and the Son.
  6. Question 40Hard

    In his first epistle, John writes: "As you have heard that the antichrist is coming, even now many" what "have come"?

    Answer: C. Antichrists1 John 2:18
    Little children, it is the last time: and as ye have heard that antichrist shall come, even now are there many antichrists; whereby we know that it is the last time.

Answer key

  1. True (1 John 1:9)
  2. D. God (1 John 4:7)
  3. B. All things (1 John 3:20)
  4. True (1 John 3:8)
  5. True (1 John 2:4)
  6. B. God is love (1 John 4:8)
  7. B. Children of God (1 John 3:1)
  8. C. Savior (1 John 4:14)
  9. A. Life (1 John 3:16)
  10. True (1 John 3:18)
  11. True (1 John 5:1)
  12. True (1 John 4:18)
  13. A. Lawlessness (transgression of the law) (1 John 3:4)
  14. D. Darkness (1 John 1:5)
  15. A. Darkness (1 John 2:9)
  16. True (1 John 4:10)
  17. True (1 John 3:15)
  18. D. Cain (1 John 3:12)
  19. True (1 John 3:2)
  20. C. Jesus Christ (1 John 2:1)
  21. True (1 John 1:8)
  22. B. Will (1 John 5:14)
  23. True (1 John 3:17)
  24. True (1 John 2:15)
  25. B. Jesus (1 John 2:6)
  26. True (1 John 1:7)
  27. True (1 John 5:12)
  28. D. Test them (1 John 4:1)
  29. D. World (1 John 4:4)
  30. A. Commands (1 John 5:3)
  31. True (1 John 2:17)
  32. C. Liar (1 John 4:20)
  33. B. An atoning sacrifice that satisfies God's wrath (1 John 2:2)
  34. True (1 John 5:18)
  35. D. Death (1 John 5:16)
  36. B. The evil one (1 John 5:19)
  37. A. Faith (1 John 5:4)
  38. A. Lives in us (1 John 4:12)
  39. D. Christ (1 John 2:22)
  40. C. Antichrists (1 John 2:18)
Add this quiz to your website

Free for churches, Sunday schools, youth groups and blogs. Copy this code into your page and the quiz appears there, with answers and verses.

What is the Book of 1 John about?

1 John is a short New Testament letter. The writer begins by speaking of what he has heard, seen and handled of "the Word of life" (1 John 1:1), and writes so that his readers may share in fellowship with God. He teaches that God is light, and that if we confess our sins, he is faithful and just to forgive us (1 John 1:9).

The letter returns again and again to love. It tells believers not to love the world (1 John 2:15) and gives a simple test: anyone who says he loves God but hates his brother is a liar. Twice it states that God is love (1 John 4:8, 16), and that God showed his love by sending his Son to be the propitiation for our sins. It warns against antichrists who deny the Son, and it was written so that believers may know that they have eternal life (1 John 5:13).

More Bible trivia

See all 104 Bible quizzes →